vrijdag 9 december 2011

Sociale beperkingen bij autisme biologisch te verklaren

Sociale beperkingen bij autisme biologisch te verklaren

dinsdag, 22 november 2011

Weer een stap voorwaarts in het voltooien van de autismepuzzel. Wetenschappers hebben ontdekt waar het tekort aan sociale vaardigheden van kinderen met autisme door komt. Zogenaamde spiegelneuronen zijn de boosdoeners. De ontwikkeling van dit spiegelsysteem van het brein komt bij mensen met autisme pas later op gang. Dat betekent dus dat zij op latere leeftijd wel degelijk kunnen groeien op dit vlak.

Prof. Keysers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen doet met zijn team al jarenlang onderzoek naar spiegelneuronen. Dit zijn bepaalde zenuwcellen in de hersenen die ons helpen begrijpen wat iemand anders voelt, denkt en doet. Essentiƫel voor het ontwikkelen van een 'theory of mind'1 en sociale vaardigheden. Deze cellen worden bijvoorbeeld actief als we iemands gezichtsuitdrukking interpreteren. In onze jeugd is de spiegelactiviteit het grootst, om vervolgens geleidelijk af te nemen.

Toename spiegelactiviteit in autistische brein
De activiteit van spiegelneuronen blijkt bij mensen met autisme juist toe te nemen naarmate ze ouder worden. Rond hun dertigste functioneert het spiegelsysteem normaal en na deze leeftijd zelfs bijzonder goed. Dit valt volgens de onderzoeker wel te rijmen met ander onderzoek: "Mensen met autisme functioneren sociaal gezien beter na hun dertigste. Ze slagen er beter in om met andere mensen om te gaan en hebben daardoor bijvoorbeeld vaker een baan. Ze hebben meer vrienden en zijn sociaal actiever."
Als de activiteit van spiegelneuronen piekt, kan dat echter ook nadelen met zich meebrengen. Zo kunnen mensen overgevoelig worden voor sociale prikkels, waardoor ze meer stress ervaren.

De volgende stap
De onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd in Biological Psychiatry, een belangrijk wetenschappelijk tijdschrift. De nieuwe inzichten zijn van belang voor de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes voor autisme. De spiegelneuronen zijn namelijk niet kapot, zoals eerder werd aangenomen, maar ontwikkelen zich trager en blijven toenemen. De volgende stap is onderzoeken hoe de activiteit van de neuronen gestimuleerd of gecontroleerd kan worden.

[1] Theory of Mind is het vermogen om zich een beeld te vormen van het perspectief van een ander en indirect ook van zichzelf. Theory of Mind is een noodzakelijke vaardigheid om je te kunnen verplaatsten in het gevoelsleven van een ander persoon.


Bronnen
  • Website Nu.nl [accessed november 2011] www.nu.nl Mensen met autisme socialer na hun dertigste, naar persbericht
  • Website KNAW [accessed november 2011] www.knaw.nl Mensen met autisme socialer na hun dertigste door ontwikkeling spiegelsysteem in het brein, naar persbericht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten