vrijdag 9 december 2011

Te vroeg geboren kinderen krijgen vaker gedragsproblemen

vrijdag, 09 december 2011
Kinderen die 4 tot 8 weken te vroeg geboren worden hebben op hun vierde levensjaar vaker gedragsproblemen dan kinderen die op tijd geboren zijn. Dat is de conclusie van een langlopend onderzoek van het UMC Groningen bij 1500 kinderen.

Vroeggeboorte in Nederland
In Nederland worden jaarlijks bijna 200.000 baby's geboren. Circa 8% van deze kinderen, ongeveer 15.000 kinderen per jaar, wordt te vroeg geboren. Enkelen van hen worden extreem vroeg geboren, dat wil zeggen meer dan 8 weken te vroeg. Van deze vroege vogeltjes was al langer bekend dat zij vaak ontwikkelingsproblemen krijgen. Hun overlevingskansen zijn weliswaar fors gestegen door de moderne intensive care, maar in de helft van de gevallen ontwikkelen zij zich niet zonder beperkingen.

Ook matig te vroeg geborenen lopen meer risico
Een veel grotere groep, zo'n 80% van de premature kinderen, wordt 'slechts' 4 tot 8 weken te vroeg geboren. Ook zij zijn kwetsbaar en lopen een groter risico op ziekte en overlijden in het eerste levensjaar. Daarnaast is van deze 'matig te vroeg geboren kinderen' bekend dat zij vaker achter blijven in hun groei. Maar dat is nog niet alles. De studie van het UMCG laat zien dat deze kinderen op 4-jarige leeftijd ook meer gedrags- en emotionele problemen vertonen dan op tijd geboren kinderen.
De matig prematuur geboren kinderen hadden vaker aandachtsproblemen en lieten meer agressief gedrag zien. Er was sprake van een significant verschil in externaliserend gedrag, vergeleken met de op tijd geborenen. Dit gedrag werd meer waargenomen bij jongens dan bij meisjes.
Nog zorgelijker bleek de mate waarin de te vroeg geborenen last hadden van internaliserende problemen: emotionele reactiviteit, angst, teruggetrokken gedrag en somatische klachten. Hier werden vooral meisjes door getroffen.

Vroege interventie
Dit onderzoek onderstreept het belang van gerichte screening en uitgebreid systematisch onderzoek op 4-jarige leeftijd bij alle vroeggeborenen. Ook bij matig te vroeg geboren kinderen moeten zorginstanties dus extra alert zijn op ontwikkelingsproblemen. Zodoende kan op tijd de juiste begeleiding worden geboden.

Bronnen
  • Website Zwangerschap [accessed december 2011] Vroeggeborenen overleven vaker, maar de helft houdt ontwikkelingsproblemen. 
  • Website Medical Facts [accessed december 2011] Vier tot acht weken te vroeg geboren: verhoogd risico op gedragsproblemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten