donderdag 26 januari 2012

Liplezende kinderen vaker autistisch

Onderzoekers hebben een nieuwe aanwijzing voor autisme ontdekt bij jonge kinderen. Kinderen die zich normaal ontwikkelen, focussen vanaf een bepaalde leeftijd op de ogen van degene die tegen ze praat. Wanneer een kind echter blijft hangen in het liplezen, zoals brabbelende baby's doen, heeft het een grotere kans op autisme.

De taalontwikkeling van kinderen doorloopt verschillende stadia. Nog voordat kinderen beginnen te praten, begrijpen ze al veel. Om hun moedertaal goed te leren, zijn kinderen afhankelijk van een goed gehoor. Toch blijkt uit recent onderzoek dat behalve luisteren ook kijken heel belangrijk is bij het leren van taal. De eerste zes maanden kijkt een baby vooral naar de ogen van de spreker.

Liplezende baby's
Met zes maanden beginnen de meeste baby's met brabbelen. Dat zijn herhaalde klanken zoals mamamamam of wawadada. Als een baby luistert naar de taal van een volwassene, verschuift zijn blik in dit stadium van de ogen naar de mond. Het volgen van de lipbewegingen geeft de baby aanvullende informatie over de manier waarop klanken gemaakt worden.
Rond hun eerste verjaardag beginnen de meeste kinderen hun eerste woordjes te uiten. Twee psychologen van de universiteit van Florida ontdekten dat de blik zich vanaf dat moment weer richt op de ogen van de spreker.

Vreemde taal
De onderzoekers waren ook benieuwd waar baby's naar kijken als je ze in een vreemde taal aanspreekt. Brabbelende baby's keken zoals verwacht naar de mond, ook al sprak deze Spaans. Maar wat bleek? Oudere kinderen keken óók naar de mond, terwijl zij in hun moedertaal naar de ogen keken! Blijkbaar hadden ze moeite met de vreemde klanken.

Autisme
Deze laatste uitkomst kan volgens de onderzoekers belangrijke implicaties hebben voor het opsporen van autisme. Wanneer kinderen na hun eerste jaar nog steeds gefocust blijven op de mond, zou dit kunnen duiden op taalproblemen. Deze kinderen zouden een grote kans hebben om autisme of een andere communicatiestoornis te ontwikkelen, aldus de psycholoog. Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat tweejarige kinderen met autisme oogcontact vermijden. De uitkomsten van het huidige onderzoek dragen eraan bij dat autisme in de toekomst op jongere leeftijd kan worden opgespoord.

Bronnen
  • Lewkowicz, D. & Hansen-Tift, A. Infants deploy selective attention to the mouth of a talking face when learning to speak. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2012.
  • Website Kennislink. Baby's zijn goed in liplezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten