vrijdag 13 januari 2012

Therapie met dieren: wat zegt de wetenschap?

Therapeuten zetten regelmatig dieren in om kinderen met gedragsproblemen tot rust te laten komen. Zorgverzekeringen zijn echter nog niet overtuigd en willen wetenschappelijk bewijsmateriaal zien.

Volgens therapeuten voelen honden perfect aan wanneer iemand onzeker, verdrietig of druk is. Ze zien wat je nodig hebt en houden je een spiegel voor. Ook van paarden wordt gezegd dat ze spanningen aanvoelen en erop in weten te spelen. Ze confronteren je met hoe je echt bent. Bovendien is het voor veel mensen een prettige ervaring om letterlijk gedragen te worden op de rug van een paard. Nog exclusiever is de dolfijnentraining, speciaal voor kinderen met autisme. Ze oefenen hier oogcontact, beurtgedrag, taal en motoriek.

Onderzoeksresultaten
Duidelijke resultaten van therapie met dieren laten echter lang op zich wachten. De therapie is duur en vereist veel organisatie. Toch is een aantal Amerikaanse onderzoekers erin geslaagd hun resultaten gepubliceerd te krijgen.
  • Een eerste pilotstudie vond plaats op een school voor kinderen met autisme. Alle kinderen kregen een schoolbreed therapeutisch programma aangeboden met twee soorten therapie: met en zonder inzet van dieren. Tijdens de sessies waarin dieren werden gebruikt bleek het taalgebruik van de kinderen aanzienlijk beter. Ook lieten ze meer sociale interactie zien. Een hoopgevend resultaat, maar de vraag bleef: wat blijft er over van het effect na afloop van de sessie?
  • Er is één recente studie bekend waarbij er ook op lange termijn effect was. Kinderen met autisme kregen twaalf sessies therapie met paarden. Twee maanden na afloop merkten de ouders nog steeds een verschil in aandacht, prikkelgevoeligheid en fijne motoriek bij hun kind. Door de leerkrachten werd dit effect echter niet meer gezien. Wellicht is dit de reden dat het onderzoek nooit gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift.
  • In een ander onderzoek werden tijdens de therapie gebruik gemaakt van drie verschillende hulpmiddelen: een bal, een speelgoedhondje en een echte hond. In aanwezigheid van de therapiehond bleken kinderen meer plezier te hebben, beter geconcentreerd te zijn en leken ze zich meer bewust te zijn van hun sociale omgeving dan bij de bal en het speelgoedhondje.
Ondertussen in de praktijk...
Er begint langzamerhand steeds meer wetenschappelijk draagvlak te komen voor inzet van dieren in therapie. Er is echter meer onderzoek nodig. Tot die tijd zullen kosten hooguit gedeeltelijk worden vergoed door zorgverzekeringen of vanuit het PGB. Belangrijk is te realiseren dat het dier slechts een middel is, geen medicijn.

Uiteraard is niet elk dier geschikt voor therapie. Therapiedieren moeten fysiek gezond zijn en goed gesocialiseerd. Ze moeten bovendien getraind worden. Er is echter sprake van een zorgelijke wildgroei aan zelfbenoemde dierentherapeuten. Niet zelden denken mensen in geldnood op deze manier een makkelijk slaatje te kunnen slaan uit hun huisdier.
Toch kan de aanschaf van een hond zeker voordelen hebben voor een familie met kinderen met gedragsproblemen. Om dit verantwoord te doen, wordt goede begeleiding geadviseerd.

Bronnen
  • Website Dogs and Me [accessed december 2011] Honden inzetten bij therapie.
  • Martin, F. et al. Animal-Assisted Therapy for Children with Pervasive Developmental Disorders. Western Journal of Nursing Research, 2002.
  • Bass, M. The Effects of Equine Assisted Activities on the Social Functioning of Children with Autism, niet gepubliceerd, 2010. origineel artikel
  • Sams, J. Occupational Therapy Incorporating Animals for Children With Autism: A Pilot Investigation. The American Journal of Occupational Therapy, 2006.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten