donderdag 10 november 2011

Cannabisgebruik kan leiden tot schizofrenie

woensdag, 01 december 2010
Cannabisgebruik kan leiden tot schizofrenie
Het roken van een joint op jonge leeftijd blijkt minder onschuldig dan jarenlang verondersteld werd vanuit wetenschappelijke hoek. Deze conclusie komt voort uit nieuwe technieken waarvan hersenonderzoekers gebruik kunnen maken. Er is nu meer inzicht in de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Het schadelijke effect van cannabis op de hersenen lijkt aanzienlijk te zijn.

THC is de boosdoener
THC is de werkzame stof in cannabis. Deze stof beïnvloedt onder andere het centrale zenuwstelsel en het korte termijn geheugen. Het gebruik van THC kan leiden tot tijdelijke verwarring, angstgevoelens, depressies en waanvoorstellingen maar ook tot ernstiger klachten. Mogelijk hebben gebruikers nu meer last van negatieve effecten dan vroeger. Wiet en hasj bevatten een veel hoger THC-gehalte dan twintig jaar geleden. Dit kan oplopen tot een toename van vijfenveertig procent!
De meer ernstige gevolgen van cannabisgebruik kunnen variëren van de manifestatie van een latente depressie (een erfelijke vorm van depressie waarvan de jongere zonder cannabis of ander drugs of drankgebruik niet op die jonge leeftijd last van zou hebben gekregen) tot psychiatrische klachten als een psychose. De groepen die het meest lijken te lijden onder de gevolgen van het eigen cannabisgebruik zijn jongeren met een licht verstandelijke handicap en kinderen van ouders met psychische problemen of een (verleden van) verslaving.

Hersenschade
In een recent artikel in het tijdschrift Progress in Neurobiology tonen wetenschappers een model dat een mogelijke neurobiologische verklaring geeft voor het ontstaan van schizofrenie als gevolg van cannabisgebruik. Uit hersenonderzoek blijkt dat de ontwikkeling van de hersenen zich nog voltrekt tot jongeren ongeveer twintig jaar oud zijn. De prefrontale cortex, betrokken bij leren, gedrag, (de controle van) emoties en de uitwisseling van informatie tussen hersenschors en dieper geleden hersendelen, is in de puberteit nog volop in ontwikkeling. Het gebruik van softdrugs kan leiden tot afwijkingen in de ontwikkeling. Een ernstige psychiatrische aandoening als schizofrenie kan hiervan het gevolg zijn.

Onschuldig tot het tegendeel werd bewezen
Het beeld van het onschuldige jointje, dat alleen tot psychische afhankelijkheid zou leiden moet blijkbaar worden herzien. Niet alleen is het kalmerende effect kleiner door het toenemende THC gehalte, ook blijken de gevolgen met name voor jongeren, ernstig te kunnen zijn. Reden om, net als bij het gebruik van alcohol, de naïviteit en tolerantie rondom cannabisgebruik opnieuw in overweging te nemen.


Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten