donderdag 10 november 2011

Energiedrankjes onschuldig of gevaarlijk?

vrijdag, 22 oktober 2010
Energiedrankjes onschuldig of gevaarlijk?
Regelmatig zijn ze in het nieuws om hun mogelijk schadelijke effecten op kinderen: energiedrankjes als Red Bull. In sommige landen zijn de drankjes verboden vanwege gezondheidsrisico’s. Enkele Nederlandse scholen hebben ze ook in de ban gedaan, omdat leerlingen er te onrustig van werden. Wat zegt de wetenschap er over?

Uit onderzoek blijkt tot dusver geen directe oorzaak-gevolg relatie tussen het gebruik van energiedrankjes en gezondheid. Toch lijken de waarschuwingen niet helemaal loos alarm. Het gebruik van energiedrank gaat namelijk wel samen met het vertonen van risicovol gedrag, inclusief een verhoogde kans op drugs- en alcoholgebruik. Indirect lijkt er dus wel degelijk sprake van verhoogde gezondheidsrisico’s. Uit één Australisch onderzoek is verder gebleken dat de drankjes de stolselvorming in het bloed vergroten en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Grootschaliger onderzoek is nodig om dit effect te toetsen.

Cafeïneverslaving
Een blikje energiedrank van 33cl. bevat ongeveer evenveel cafeïne als een grote mok koffie. Cafeïne staat bekend om het bevorderen van het reactievermogen en het korte termijngeheugen. De hartslag en ademhaling gaan omhoog. Bij regelmatig gebruik kan verslaving optreden. Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect en krijgt ontwenningsverschijnselen bij onthouding. Deze verslaving is echter niet te vergelijken met drugs of alcohol. Binnen 5-10 dagen zijn de verschijnselen voorbij.

Driedubbel gevaarlijk
Een groter gevaar schuilt echter in de combinatie met het gebruik van alcohol, bijvoorbeeld in het bekende mixdrankje Wodka-Red Bull. Door de grote hoeveelheid suiker proef je de alcohol nauwelijks. Bovendien voel je het verdovende effect van de alcohol minder, terwijl je in feite des te sneller dronken wordt doordat de energiedrank vocht aan je lichaamscellen onttrekt. In plaats van te gaan slapen, gaan mensen vervolgens nóg meer drinken en zich overmoedig en risicovol gedragen.

OverheidsmaatregelenDe Hoge Gezondheidsraad van België roept op tot waakzaamheid bij de consumptie van energiedranken in verband met bovenstaande gevaren. Bij gebrek aan Europese richtlijnen waarschuwen zij expliciet voor mensen die intensieve sport beoefenen, kinderen jonger dan 16 jaar en mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Het wachten is op meer onderzoeksresultaten voordat de Nederlandse overheid zal overgaan tot maatregelen.
Wat tot slot wél onbetwist is vastgesteld, is de schadelijke invloed van het suikergehalte en de zuurgraad van de drankjes op het tandglazuur. Dit gegeven op zich kan uiteraard al een goede reden zijn voor “gebruik met mate”.


Bronnen
  • Miller, K. et al. Energy drink, race and problem behaviours among college students. Journal of Adolescent Health. 2008. volledige artikel
  • Reissig, C. et al. Caffeinated energy drinks- a growing problem. Drug Alcohol Depend. 2008
  • DeSciscio, P. Acute effects of Red Bull on Platelet and Endothelial Function. Heart, Lung and Circulation. 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten