donderdag 10 november 2011

Kinderen slikken steeds vaker antipsychotica

vrijdag, 12 november 2010
Kinderen slikken steeds vaker antipsychotica
In 2009 kregen veel meer kinderen en tieners antipsychotica voorgeschreven dan het jaar ervoor. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen is het aantal in een jaar tijd van 131.000 recepten gestegen naar 149.000. Dat is een toename van veertien procent. Het gaat daarbij vooral om Risperidon (merknaam Risperdal®).

Vóór 1995 waren er enkel zogenaamde ‘klassieke antipsychotica’ op de markt. Deze werden lang niet zo vaak voorgeschreven, in verband met ernstige bijwerkingen als bewegingsstoornissen. Met de komst van de moderne antipsychotica is het gebruik toegenomen. Deze medicijnen kunnen gebruikt worden bij ernstige gedragsproblemen, agressie en angst. Ze worden soms voorgeschreven aan kinderen met autisme om rustiger te worden. Toch zijn ook deze moderne antipsychotica niet vrij van bijwerkingen.

Zorgelijke ontwikkeling
Luuk Kalverdijk, kinderpsychiater bij Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Accare in Groningen, vindt de toename dan ook een zorgelijke ontwikkeling. ‘Gebruik kan leiden tot gewichtstoename, waardoor kinderen later meer risico lopen op hart- en vaatziekten en diabetes. Antipsychotica hebben ook effect op een aantal hormoonspiegels. Kinderen kunnen hierdoor later in de puberteit komen of minder goed groeien. Sommige jongens ontwikkelen borstvorming.’ Sufheid en vlakheid in emoties worden ook vaak in verband gebracht met deze medicatie.

Beter hanteerbaar
Hoe is de populariteit dan te verklaren, ondanks de bijwerkingen? Door de moderne antipsychotica, die kinderen rustig maken, zijn ouders nu beter in staat het gedrag van hun kinderen te hanteren. In sommige gevallen was voorheen een psychiatrische opname noodzakelijk geweest, maar kan het kind nu thuis blijven wonen dankzij de medicatie. Vergeleken met gedragsbehandeling werken medicijnen bovendien sneller en zijn ze goedkoper. Dan is de keuze snel gemaakt.

Symptoombestrijding, maar geen genezing
Belangrijk verschil is echter dat antipsychotica de stoornis niet genezen. Zodra de medicatie stopt, keren de driftbuien, angsten en chaos terug. Volgens dhr. Kalverdijk is het daarom zaak dat kinderen eerder stoppen met het gebruik. Hoe langer de pillen geslikt worden, hoe ernstiger de bijwerkingen en hoe moeilijker het is om te stoppen. Vaak wordt in een crisissituatie gestart met medicatie. De dosering moet hier uiteraard al zo laag mogelijk zijn. Daarna moet er meteen een plan komen voor therapie en/of gezinsondersteunende hulp, zodat de medicatie afgebouwd kan worden en op termijn kan worden vervangen door zorg zonder bijwerkingen.


Bronnen
  • Kalverdijk, L. Monitoring op metabole en endocriene afwijkingen van antipsychotica. Tijdschrift voor Psychiatrie, 2010. volledig artikel
  • Website Psy [accessed september 2010]. www.psy.nl. Kinderen slikken steeds vaker antipsychotica. volledig artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten