donderdag 10 november 2011

Slaaptekort is risicofactor voor gedragsproblemen

vrijdag, 30 september 2011

Al lange tijd is bekend dat slaap een duidelijk verband heeft met het functioneren op school en de leerprestaties. Slaperigheid overdag is de directe oorzaak. Deze slaperigheid ontstaat enerzijds door te weinig uren slaap en anderzijds door de kwaliteit van de slaap. Er komen nu steeds meer aanwijzingen dat slecht of te kort slapen ook gedragsproblemen kan veroorzaken. Onderzoek in zogenaamde slaaplaboratoria wordt bij kinderen echter weinig gedaan.

Aantal uren slaap
Uiteraard verschilt de slaapbehoefte per individu. Daarom moet ook voorzichtig worden omgegaan met conclusies over de effecten van te weinig uren slaap. Wat is immers te weinig? Bovendien wordt in het ene onderzoek de tijd in bed gemeten en in het andere onderzoek de werkelijke slaapduur. Dit kan nogal verschillen. Jongens slapen over het algemeen korter. Dit verschil in slaapbehoefte zie je vooral in terug in de behoefte van meisjes om uit te slapen in het weekend. Uiteraard neemt de slaapbehoefte af met het ouder worden. Recent onderzoek onder Nederlandse adolescenten toont aan dat er een relatie lijkt te zijn tussen te weinig uren slaap en agressieproblematiek. Voor jongens geldt dit in sterkere mate dan voor meisjes.

Slaapkwaliteit
Het ideale aantal uren slaap mag dan per kind verschillen, een goede nachtrust is voor alle kinderen van belang. Meisjes hebben doorgaans meer slaapproblemen dan jongens. Dit kan te maken hebben met de neiging tot piekeren en stress. Slechte slapers blijken meer gedragsproblemen te hebben, zowel op het gebied van angst en teruggetrokken gedrag als op het gebied van opstandig en agressief gedrag.

De vermoeidheid in de klas blijkt ook uit Amerikaans onderzoek een voorspeller te zijn van gedragsproblemen. Het is belangrijk om uit te zoeken waar de vermoeidheid vandaan komt. Slaapexperts wijzen bezorgde ouders op een aantal maatregelen ze kunnen nemen, voordat heil gezocht wordt in pillen:
  • Breng het kind op tijd naar bed. Kleuters moeten 11 á 13 uur slaap hebben; vanaf 6 jaar zou 10 á 11 uur moeten volstaan. Ook voor pubers is een vaste bedtijd aan te raden en minimaal 9 uur slaap.
  • Zorg voor een rustige slaapkamer: geen televisies, afleidend speelgoed, maar een koele, donkere en stille kamer.
Wanneer eventuele slaapproblemen ondanks deze maatregelen blijven bestaan, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Bron
  • Meijer, A.M. Slaap, probleemgedrag, functioneren op school en schoolcijfers in de adolescentie. Oratie Universiteit van Amsterdam, 2011. volledig artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten