donderdag 10 november 2011

Technische steden blijken autistische bolwerken

dinsdag, 05 juli 2011

Autisme blijkt in de regio Eindhoven ruim twee keer zo vaak voor te komen als in de rest van Nederland. Dit in tegenstelling tot ADHD, wat in alle steden in ongeveer gelijke mate werd aangetroffen. Deze resultaten komen naar voren uit onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Hiermee is voor het eerst in Nederland aangetoond wat al jaren wordt vermoed, namelijk dat autisme vaker voorkomt in regio’s waar veel technologiebedrijven zijn gevestigd. Het vermoeden bestaat dat behalve in Eindhoven ook in andere hightech regio’s, zoals München en Stockholm, sprake is van een verhoogd aantal mensen met autisme. In Nederland zou zich een soortgelijk fenomeen in Delft en Enschede voor kunnen doen, aangezien zich daar Technische Universiteiten bevinden.

Autisme ongelijk verdeeldRuim 60.000 kinderen deden mee aan het onderzoek. In Eindhoven bleken 229 kinderen per 10.000 (2,3 procent) een classificatie binnen het autistisch spectrum te hebben, in de controlegebieden Utrecht en Haarlem was dat respectievelijk 57 en 84. In hetzelfde onderzoek werden ook de cijfers voor ADHD en dyspraxie vergeleken. Opvallend genoeg was de prevalentie van deze aandoeningen in de drie de regio’s ongeveer gelijk. 

Erfelijkheid
De resultaten vormen een belangrijke ondersteuning voor de hypothese dat autisme ‘groeit’ in regio’s met veel gespecialiseerde technologische bedrijven, de zogenoemde hyper-systemizing theory. Dat zit zo: hightech bedrijven trekken werknemers aan met talent voor techniek en die vestigen zich massaal in de omgeving. De kans dat deze systemizers daar een levenspartner treffen met hetzelfde talent wordt hierdoor vergroot en daarmee mogelijk ook de kans dat zij samen een kind met autisme krijgen. Volgens de onderzoekers zorgen mogelijk deels dezelfde genen bij de ouders voor technisch inzicht, en bij hun nakomelingen voor autisme. ‘Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat talent voor techniek een risicofactor is’, zegt de Nederlandse autisme-expert Rosa Hoekstra, die samen met onderzoeksleider Baron-Cohen aan het onderzoek naar autisme in Eindhoven heeft gewerkt.

Uit verschillende onderzoeken blijkt echter wel een duidelijke relatie met aanleg voor techniek. Autisme wordt soms geassocieerd met een ‘extreem mannelijk brein’, dat vaak uitzonderlijk goed is in het herkennen en doorgronden van systemen. Autisme komt dan ook drie keer zo vaak bij jongens voor als bij meisjes.
Dat autisme de evolutie heeft overleefd, wijst er volgens Hoekstra waarschijnlijk op dat een autistisch brein ook tot waardevolle eigenschappen kan leiden, zoals het talent voor techniek.   

Verder onderzoek
‘De resultaten van het onderzoek zouden gevolgen moeten hebben voor de opnamecapaciteit van zorgvoorzieningen en scholen voor speciaal onderwijs in Eindhoven’, zegt Hoekstra. Er is nog wel vervolgonderzoek nodig. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er in Eindhoven veel meer kennis bestaat over autisme en de diagnose daardoor ook vaker wordt gesteld. Dan speelt de vraag mee waarom ouders naar de regio Eindhoven zijn getrokken. Misschien wel vanwege de vermeende betere autisme-voorzieningen aldaar.

Opnieuw testen voor meer betrouwbare uitslag
In het vervolgonderzoek wil het onderzoeksteam een representatieve groep kinderen in de drie regio’s met autisme opnieuw gaan testen volgens een gestandaardiseerde methode. Mogelijk heeft het relatief grote aantal allochtone inwoners in Utrecht de cijfers beïnvloed. Onderdiagnose komt bij allochtonen vaker voor. Hierover meer in de volgende publicatie op deze site.


Bronnen
  • Website Psy [accesed juli 2011]. http://www.psy.nl/. Techniekstad Eindhoven telt opvallend veel autisten. origineel artikel
  • Baron-Cohen, S. et al. Are Autism Spectrum Conditions More Prevalent in an Information-Technology Region?  Journal of Autism and Developmental Disorders, 2011. volledig artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten