donderdag 10 november 2011

Voeding veroorzaakt ADHD

donderdag, 10 februari 2011

Slecht nieuws voor de farmaceutische industrie die jaarlijks miljarden verdient aan medicatie tegen ADHD. De Eindhovense onderzoeker Lidy Pelsser heeft nu wetenschappelijk aangetoond dat voeding ADHD kan veroorzaken. Of beter gezegd, dat onthouding van bepaalde voeding de symptomen in veel gevallen kan doen verdwijnen.

Pelsser bewijst dat met behulp van een dieet en een goede begeleiding van ouders, ADHD bij tweederde van de kinderen kan verdwijnen. Medicijnen als Ritalin en Concerta zijn voor die kinderen niet langer nodig. Het vermoeden bestond al langer dat bepaalde voeding van invloed kon zijn op ADHD. Dit is nu voor het eerst wetenschappelijk bewezen. Het gaat hierbij niet om suikers en kleurstoffen, deze stoffen beïnvloeden namelijk elk kind en niet in het bijzonder ADHD-ers. Doodgewone producten als tomaten, bloemkool en zelfs tandpasta kunnen daarentegen de boosdoeners zijn.

Doorzettingsvermogen vereist
Nadeel van de onderzoeksmethode is dat het zo’n anderhalf jaar duurt voor bekend is welke voeding wel en welke voeding geen effect heeft op ADHD, hetgeen bij ieder kind kan verschillen. Het vergt een enorm doorzettingsvermogen voor kind en ouders om dit vol te houden. Ook vereist het de nodige aanpassing van gezinsleden.
Het ADHD Research Centrum waarschuwt ouders met klem niet zelf te gaan experimenteren met voeding, maar uitsluitend onder deskundige begeleiding met het dieet te starten. Voorkomen moet worden dat kinderen ten onrechte langdurig op een dieet worden gezet.

Een lange weg te gaan
De onderzoeker heeft veel moeite moeten doen om harde bewijzen te verzamelen. Het betreft een kostbaar onderzoek, waarvan zoals gezegd niet iedereen op de uitkomsten zat te wachten. Ouders krijgen deelname aan het onderzoek op dit moment nog maar ten dele door de ziektekostenverzekering vergoed. Wanneer het dieet op grotere schaal erkend zal worden, zal deze vergoeding in de toekomst mogelijk uitgebreid worden.

Voor veel gezinnen biedt dit nieuws in ieder geval hoop op een betere toekomst. En naast de winst voor het kind en zijn omgeving, kan ook de maatschappij meeprofiteren door lagere kosten voor zorg, onderwijs en arbeidsparticipatie. Om grote effecten te bereiken is echter nog veel meer onderzoek nodig, zodat de relatie tussen bepaalde voedingsstoffen en ADHD-gedrag nog beter in kaart gebracht kan worden.
Zie onderstaande link voor meer informatie en om uw kind aan te melden voor het onderzoek. 


Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten