donderdag 10 november 2011

De beste leeftijd om moeder te worden

donderdag, 19 mei 2011

Onlangs publiceerde het Centraal Bureau voor Statistiek nieuwe cijfers over de gemiddelde leeftijd van ouders in Nederland. Het blijkt dat thuiswonende kinderen steeds vaker ouders met een leeftijd boven de vijftig hebben. Is dit zorgwekkend? Tijd voor een genuanceerde beschouwing over leeftijd en moederschap.

Enerzijds kan bovenstaande ontwikkeling verklaard worden doordat het ouderschap steeds langer wordt uitgesteld; anderzijds lijkt er een trend te ontstaan dat kinderen na verloop van tijd weer terug naar huis keren. De gemiddelde leeftijd van de ouders is in de berekening van het CBS dus afhankelijk van de leeftijd van het thuiswonende kind.

Biologische voordelen
Gynaecologen moedigen mensen aan niet te lang te wachten met kinderen, met het oog op verminderde vruchtbaarheid en verhoogde risico’s op afwijkingen. Vorig jaar verscheen er nog een onderzoek waarin werd aangetoond dat de kans op een kind met autisme vijf keer zo groot is bij een vader van boven de veertig, in vergelijking met vaders van onder de dertig. Ook de leeftijd van de moeder lijkt een rol te spelen.

Minder tienermoeders
Volgens arts/epidemioloog Luc Bonneux valt het allemaal wel mee met het uitstellen van het ouderschap. Hij publiceerde in 2008 een artikel waarin hij liet zien dat de gemiddelde ouderleeftijd alleen maar omhoog gaat omdat er steeds minder tienermoeders zijn. Dat komt door verbeterde voorlichting, toenemende mogelijkheden voor anti-conceptie en abortus. En zonder deze “uitschieters” van onder de twintig, wordt de gemiddelde leeftijd van de eerste bevalling uiteraard snel hoger.
Bonneux ontkent niet dat jonge moeders biologisch gezien geschikter zijn voor het moederschap: ze zijn vruchtbaarder, soepeler en sterker. Bovendien is de moedermelk van jonge moeders rijker. Dit alles maakt de kans op een gezonde baby groter.

Nadelen van jong moederschap
Toch is het in deze moderne tijd voor kinderen helemaal niet gunstig om zo’n jonge moeder te hebben, zo bepleit Bonneux. Vrouwen die op jonge leeftijd zwanger worden lopen hogere risico’s om hun opleiding niet af te maken. Ze hebben minder vaak stabiele relaties, waardoor ze eerder scheiden en in mindere mate een beroep kunnen doen op hun sociale netwerk. Ze hebben een lager inkomen en staan er ook nog eens vaak alleen voor. Er blijkt een wisselwerking te bestaan tussen de sociale achterstand en het krijgen van kinderen op jonge leeftijd. Vrouwen in achterstandssituaties maken meer kans op een vroeg moederschap en jonge moeders lopen makkelijker een sociaal-economische achterstand op.

De onderzoekers zijn het met elkaar eens dat de beste leeftijd om kinderen te krijgen, zowel biologisch als sociaal-economisch, tussen de 25 en 35 jaar ligt.


Bronnen
  • Website Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie [accessed mei 2011]. http://www.kenniscentrum-kjp.nl/ De leeftijd van beide ouders gelinkt aan autisme. origineel artikel
  • Bonneux, L. Verstandige gezinsplanning: niet te laat, maar ook niet te vroeg kinderen krijgen. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2008. volledig artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten