donderdag 10 november 2011

Samen strijden tegen overgewicht

donderdag, 14 april 2011

Amerikaanse trends hebben altijd de neiging over te waaien naar Europa. Dat geldt bijvoorbeeld voor smartphones en skinny jeans, maar helaas ook voor minder aangename zaken als economische crises en overgewicht. Gelukkig zijn er voor dat laatste probleem effectieve behandelprogramma's, voor ouder én kind.

Groeiend probleem
Obesitas (vetzucht) bij kinderen is gedurende de afgelopen decennia een groeiend en wereldwijd probleem geworden. Dit is voornamelijk te wijten aan verandering in omgevingsfactoren, zoals een toegenomen voedselconsumptie en de verandering van een actieve naar een meer inactieve levenswijze.

Negatieve gevolgen
Obesitas heeft negatieve gevolgen voor het zelfvertrouwen en voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van het kind. Zwaarlijvige kinderen beoordelen hun eigen kwaliteit van leven slechter dan dat hun slanke leeftijdsgenootjes doen. Daarnaast is gebleken dat dikke kinderen vaak dik blijven als volwassene, wat op zijn beurt samengaat met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziektes, suikerziekte en psychosociale problemen. Tevens wordt bij dikke volwassenen en kinderen een verandering waargenomen in bepaalde hormoonspiegels, die een belangrijke rol spelen in het hongergevoel en eetgedrag.

Multi-disciplinaire behandeling
Tv-programma's als "Help, mijn kind is te dik!" en "Obese" plaatsen het onderwerp weliswaar op de maatschappelijke agenda, maar zetten onvoldoende zoden aan de dijk voor de gemiddelde zwaarlijvige medemens. De tot nu toe meest geschikt gebleken behandeling voor obesitas bij kinderen is een multidisciplinaire cognitieve gedragsinterventie. Multidisciplinair wil zeggen dat meerdere specialisten bij de behandeling zijn betrokken. Met cognitieve gedragstechnieken wordt geprobeerd het gedrag te veranderen door anders te gaan denken. Over de langetermijneffecten van een dergelijke behandeling bestond nog onduidelijkheid.
In een recent verschenen proefschrift van Rimke Vos is nu het effect van een multidisciplinair behandelprogramma bij kinderen met obesitas geëvalueerd. Het doel van de interventie was het bewerkstelligen van een blijvende gewichtreductie en een verbetering van het zelfvertrouwen door middel van een verandering van leefstijl.

Experiment
Tachtig kinderen met overgewicht in de leeftijd van 8 tot 17 jaar werden voor dit onderzoek verdeeld over een interventie- en een controlegroep. De interventie werd aangeboden in kleine groepen. Er waren zeven aparte bijeenkomsten voor de kinderen, vijf voor hun ouders en één voor kinderen en ouders samen. Gedurende de groepsbijeenkomsten werden een gezond voedingspatroon en een lichamelijk actieve leefstijl aangeleerd. De controlegroep werd alleen geadviseerd om meer te bewegen en gezonder te eten.

Resultaten
Na een jaar bleek dat de kinderen uit de interventiegroep blijvend waren afgevallen en lichamelijk fitter waren, terwijl de kinderen uit de controlegroep zelfs achteruit waren gegaan. De kwaliteit van leven was dankzij de deelname aan het behandelprogramma aanzienlijk verbeterd.
Dit onderzoeksresultaat biedt hoop in de strijd tegen overgewicht. Maar zoals voor vele ongemakken geldt: voorkomen is beter dan genezen! 


Bronnen
  • Vos, R. A Multidisciplinairy Lifestyle Intervention for Childhood Obesity: effects on body composition, exercise tolerance, quality of life and gut hormones. Proefschrift Universiteit Leiden, 2011. origineel artikel
  • Website GGD Gelre-Ijssel [accessed april 2011] http://www.ggdgelre-ijssel.nl/__news/1896/Cursus-Evenwicht/ Is uw kind te zwaar? Doe mee aan de cursus Evenwicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten