donderdag 10 november 2011

Licht in de klas beïnvloedt prestaties

dinsdag, 16 november 2010
Licht beïnvloedt prestaties
Uit recent onderzoek van de Universiteit Twente is gebleken dat basisschoolkinderen aanzienlijk kunnen profiteren van het juiste licht in de klas. Er worden hoopgevende veranderingen beschreven in de concentratie en de motivatie van leerlingen. Ook zou er beter worden samengewerkt en waarderen de kinderen hun leeromgeving meer. Wat is dit voor een wonderlicht?

Philips heeft een speciaal verlichtingssysteem ontwikkeld, waarbij je kunt variëren in de sterkte en kleur van het gewenste licht. Door te combineren zijn er vier standen mogelijk, passend bij verschillende taken: Concentratie, Rust, Energie en Standaard.

Positieve reacties
Het onderzoek vond zowel op scholen als in het laboratorium plaats. In totaal namen meer dan 200 kinderen deel aan het onderzoek. De reacties van kinderen en schoolleiding waren over het algemeen positief. In "echte klassen" met het nieuwe verlichtingssysteem presteerden kinderen beter op concentratietestjes dan in klassen met normale verlichting. Zij scoorden gemiddeld 18% hoger. Ook leken de kinderen meer gemotiveerd.
Uit het parallelle laboratoriumonderzoek, waar geen afleidende bronnen als ramen, geluiden en andere onvoorspelbaarheden aanwezig waren, viel vooral de toename in enthousiasme en communicatie bij de kinderen op.

Niet te hard van stapel lopenMoeten nu onmiddellijk alle scholen voorzien worden van dit prijzige systeem? Nog niet. Voor alle onderzoeken, maar voor dit onderzoek in het bijzonder, geldt dat we voorzichtig moeten zijn met het interpreteren en toepassen van de uitkomsten. Uiteraard is er ten eerste een commercieel belang van Philips in het spel. Ten tweede is het aantal onderzochte leerlingen aan de kleine kant en is de publicatie niet voorzien van cijfers. Ten derde wordt er in de resultaten van het laboratoriumexperiment niet gesproken over een verbeterde concentratie en motivatie, terwijl dit oorspronkelijk de voornaamste doelen waren.
Het lijkt verstandig om grootschaliger onderzoek af te wachten, alvorens tot de aanschaf van het systeem over te gaan. Als er daadwerkelijk opzienbarende effecten mee worden behaald, zal dit vervolgonderzoek niet lang op zich laten wachten.
\

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten